(untitled) (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Maqsad. Muddatidan oldin tug‘ilgan chaqaloqlarda gemodinamik parametrlarni ultratovush orqali baholash imkoniyatlari bo‘yicha zamonaviy ma’lumotlarni tizimlashtirish, ayniqsa hayot uchun xavfli holatlarni erta aniqlashda miya dopplerografiyasi va maqsadli neonatal exokardiografiyadan (TNE) foydalanishga urg‘u berish. Materiallar va usullar. 2018–2025 yillar oralig‘ida chop etilgan ilmiy maqolalar, jumladan tizimli sharhlar, klinik tavsiyalar va original tadqiqotlar tahlil qilindi. Ular miya qon oqimini (RI, PI, PSV ko‘rsatkichlari) baholash hamda yurak-qon tomir barqaror emasligini tashxislashda funksional exokardiografiyaga bag‘ishlangan. Tahlilga NeoDoppler kabi innovatsion texnologiyalar va neonatal reanimatsiya bo‘limlarida dinamik ultratovush monitoringi protokollari haqidagi ma’lumotlar ham kiritildi. Natijalar. Umumlashtirilgan ma’lumotlar miya dopplerografiyasining ishemik va gemorragik miya shikastlanishlari xavfini aniqlashdagi yuqori bashoratli ahamiyatini hamda yurak chiqishi, o‘pka gipertenziyasi va ochiq arterial oqimni baholashda TNEning samaradorligini tasdiqlaydi. Ushbu usullarni integratsiya qilish muddatidan oldin tug‘ilgan chaqaloqlarda gemodinamik monitoringning kompleks modelini yaratishga imkon beradi. Xulosa. Gemodinamik ko‘rsatkichlarni ultratovush orqali baholash, jumladan miya dopplerografiyasi va maqsadli exokardiografiya, muddatidan oldin tug‘ilgan chaqaloqlarda hayot uchun xavfli holatlarni erta prognozlash va oldini olishda istiqbolli usuldir. Parametrlarning normal qiymatlarini standartlashtirish, yagona protokollar ishlab chiqish va innovatsion texnologiyalarni kundalik reanimatsion amaliyotga integratsiya qilish uchun qo‘shimcha klinik tadqiqotlar zarur.