(untitled) (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2024)
Ushbu maqolada kattalardagi 2-toifa diabetning asosiy xavf omillari va ularni bartaraf etish choralari muhokama qilinadi. Tadqiqot materiallari va uslublari: akademik nomidagi Respublika ixtisoslashtirilgan Endokrinologiya ilmiy-amaliy tibbiyot markazi klinikasi E.Kh. Turakulov 2-toifa diabet bilan og’rigan kattalar bemorlari orasida asoratlarni o’rganib chiqdi. Tadqiqot natijalari: kattalar orasida 2-toifa diabet asoratlar bilan yuzaga keladi va semirish va birga keladigan kasalliklarning ko’payishi kuzatiladi. Kasallikning murakkab shakllarining tarqalishini hisobga olgan holda, muammoni hal qilish uchun profilaktika choralari rejasini ishlab chiqish kerak. Xulosa: turmush tarzini o’zgartirish, shu jumladan sog’lom ovqatlanish va jismoniy faollik 2-toifa diabet va semirishni boshqarish uchun kalit hisoblanadi. Asoratlarni erta aniqlash va sog’lom turmush tarzini targ’ib qilish kattalardagi 2-toifa diabetning oldini olish va boshqarishning eng yaxshi strategiyasidir.