(untitled) (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Anus hosil bo’lgan rektal atreziya kamdan–kam uchraydigan kasallik bo’lib, anorektal malformatsiyalar orasida 0,3-1,2% ni tashkil qiladi. Anomaliya normal rivojlangan anal kanal va rektumning distal qismi o’rtasida aloqa yo’qligi bilan tavsiflanadi. Ko’pgina hollarda siydik yo’llari yoki qin bilan fistula aloqasi yo’q, tos suyagi tuzilmalari, shu jumladan ichki va tashqi sfinkterlar yaxshi shakllangan. Ushbu anomaliyaning variantlaridan biri distal yo’g’on ichakdagi stenozdir. Ushbu shakllar anorektal malformatsiyalarning noyob mintaqaviy variantlariga ishora qiladi [1,3]. Davolashning turli xil yondashuvlari nashr etilgan, ammo ideal taktika perineumning anatomik tuzilmalarini maksimal darajada saqlab, ichakning uzluksizligini tiklashdir.