(untitled) (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Erta tug’ilgan retinopatiyaning (pH) rivojlanishi erta tug’ilgan chaqaloqlarda, ayniqsa tug’ilgandan keyin giperoksiyada retinal qon tomir innervatsiyasining buzilishi bilan bevosita bog’liq. Patogenezning asosiy mexanizmi angiogenezning nomutanosibligi bo’lib, u vazo-takrorlanish fazasini va keyingi vazoproliferatsiyani o’z ichiga oladi. PH terapiyasidagi muhim yutuqlardan biri VEGF antagonistlarini, shu jumladan kattalardagi oftalmopatiyalarni davolashda ilgari qo’llanilgan ranibizumabni joriy etish edi. Biroq, bolalar oftalmologiyasida undan foydalanish hali ham qo’shimcha klinik baholarni talab qiladi.