(untitled) (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Irsiy spastik paraplegiya (ISP) — bu kam uchraydigan genetik nevrologik kasalliklar guruhi bo‘lib, uzun motor yo‘llar (piramidal tizim)ning progressiv zararlanishi bilan kechadi va pastki qo‘llarda surunkali spastiklik hamda zaiflikka olib keladi. Garchi kasallik sekin rivojlansa-da, u bolalarning hayot sifatini sezilarli darajada yomonlashtiradi va diagnostika hamda davolashda kompleks yondashuvni talab qiladi.