(untitled) (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Nekrotizirlovchi enterokolit (NEK) — bu yangi tug‘ilgan, ayniqsa muddatidan oldin tug‘ilgan chaqaloqlarda eng og‘ir va tez-tez uchraydigan ovqat hazm qilish tizimi (OHT) kasalliklaridan biridir. Kasallik aniqlanishining chastotasi har 1000 tirik tug‘ilgan chaqaloqqa 1–5 holatni tashkil etadi, ularning 80–90 foizini muddatidan oldin tug‘ilgan va tug‘ilish paytida tana vazni past bo‘lgan (<2500 g) bolalar tashkil qiladi. NEKning jarrohlik bosqichlari 20–40% bemorlarda uchraydi. O‘rtacha o‘lim ko‘rsatkichi 30–40% atrofida bo‘lib, tana vazni 1000 grammdan kam bo‘lgan chaqaloqlarda 80% dan oshadi. NEKni jarrohlik yo‘li bilan davolashning uzoq muddatli natijalarini o‘rganish bemorlarning hayot sifati va kasallikning prognozini yaxshilashda katta ahamiyatga ega.