(untitled) (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Maqsad. Miya falaji (miya yarim palsi) bo’lgan bolalarda refraktsion ambliyopiya kursining klinik va funktsional xususiyatlarini aniqlash va an’anaviy va moslashtirilgan terapiya usullarini birlashtirgan kompleks of-talmologik tuzatish samaradorligini baholash. Materiallar va usullar. Istiqbolli klinik sinovda 3 yoshdan 12 yoshgacha bo’lgan miya yarim palsi tashxisi qo’yilgan va refraktiv ambliyopiya tashxisi qo’yilgan 39 bola (78 ko’z) ishtirok etdi. Vizual buzilishlarni tashxislash vosita va kognitiv buzilishlar tufayli kelib chiqadigan cheklovlarni hisobga olgan holda moslashtirilgan usullar yordamida amalga oshirildi. Davolash individual tanlangan optik tuzatish, OK-Kluziya, apparat texnikasi (ambliotron), shuningdek, nutq terapiyasi va psixologik yordamni o’z ichiga olgan. Natijalar. Natijalar shuni ko’rsatdiki, olti oylik terapiya kursidan so’ng ko’rish keskinligi (0,31 dan 0,47; p<0,01), fiksatsiya barqarorligi va okulomotor muvofiqlashtirish sezilarli darajada yaxshilandi. Yosh bolalarda va kognitiv funktsiyalari saqlanib qolgan ijobiy dinamika qayd etildi. Shuningdek, nevrologik etishmovchilikning og’irligi terapiya muvaffaqiyatining muhim prognostik omili ekanligi aniqlandi. Xulosa. Xulosa miya yarim palsi va ambliyopiya bilan og’rigan bemorlarni boshqarishda multidisipliner yondashuv va erta aralashuv zarurligini ta’kidlaydi.