(untitled) (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Maqsad. Ushbu sistematik tahlilda laparoskopik va transvezikoskopik siydik naylari reimplantatsiya bo’yicha mavjud maqolalar tahlil qilingan va ularning natijalari taqqoslangan. Materiallar va usullar. Barcha tibbiy databazalar laparoskopik va transvezikoskopik siydik nay- lari reimplantatsiyasi bo’yicha qidirildi. Yakunlanmagan, takroriy va robot ishtirokida bajarilgan operatsiyalarni yorituvchi maqolalar chiqarib tashlandi. Bemor ko’rsatkichlari, reflyuks darajasi, tomoni, operatsiya davomiyligi, klinikada bo’lish vaqti, muvaffaqiyat darajasi va asorat ko’rsatkichlari o’rganildi. Natijalar. 45 ta maqola ko’rilgandan so’ng 23 ta maqola (transvezikoskopik bo’yicha 13 ta, la- paroskopik bo’yicha 10 ta maqola) ajratib olindi. V darajali reflyuks transvezikoskopik guruhida ko’proq uchradi (11.9%); laparoskopik guruhda esa (2.2%) ni tashkil etdi. Ikki tomonlama reimplan- tatsiya laparoskopik guruhga nisbatan transvezikoskopik guruhda aksariyat qismni egalladi. Unilat- eral/bilateral transvezikoskopik reimplantatsiyaga sarflangan vaqt ko’proqni tashkil etdi (155/194 minutga 107/161 minut). Klinikada bo’lish vaqti bo’yicha transvezikoskopik guruhda 3.2 kundan iborat bo’lgan bo’lsa, laparoskopik guruhda bu ko’rsatkich 1.6 kundan iborat bo’ldi. Asoratlar bo’yicha ko’rsatkich: transvezikoskopikda 7.35%; laparoskopikda esa 5.35%. Xulosa. Laparoskopik va transvezikoskopik usullar ochiq usuldagi operatsiyalarga o’rindosh bo’la oladi. Laparoskopik operatsiyalar unilateral, I-IV darajali reflyuks holatlari uchun, muvaffaqiyat darajasi yuqoriroq va klinikada bo’lish vaqtining kamligi bilan ajralib turadi. Transvezikoskopik operatsiyalar esa ikki tomonlama va V darajali holatlar uchun qo’l keladi. Asoratlar bo’yicha esa ikkala guruhda ham statistik farq aniqlanmadi.