Bolalarda o‘pka tug‘ma nuqsonlarini jarrohlik yo‘li bilan davolash (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Maqsad. Bolalarda tug‘ma o‘pka nuqsonlarini jarrohlik davolash natijalarini yaxshilash maqsadida yangi tashxislash yondashuvlarini ishlab chiqish va minimal invaziv, a’zoni saqlovchi aralashuvlarni joriy etish.Materiallar va usullar. Tadqiqot TTA va Milliy bolalar tibbiyot markazi klinikalarida 2004–2024 yillar oralig‘ida statsionar davolangan, tug‘ilgandan 18 yoshgacha bo‘lgan 146 nafar bolalar PRTL (tug‘ma rivojlanish nuqsonlari) bilan og‘rigan bemorlarning tekshirish va davolash natijalariga asoslangan. Klinik va instrumental usullar qo‘llanildi (rentgenografiya, MSKT, bronxoskopiya, exoKG, angiografiya), jarrohlik hajmini aniqlash uchun bronxografiya, intraoperatsion vizual baholash va jarrohlik muolajalari, shu jumladan rezektsiyalar va bronxlarni biopolimer bilan plombirovka qilish.Natijalar. Bolalarda PRTLni jarrohlik davolash (VATS lobektomiya va bronxlarni plombirovka qilish) 92,7% bemorlarda ijobiy natija berdi. VATS lobektomiya va plombirovka yaxshiroq funksional natijalarni ta’minladi, kamroq asoratlar berdi va ventilyatsion qobiliyat saqlanib qoldi.Xulosa. PRTLni baholash uchun kompleks diagnostika muhim ahamiyatga ega. VATS lobektomiya va bronxlarni plombirovka qilish a’zoni saqlovchi samarali usul bo‘lib, jarrohlik jarohatini, shifoxonada qolish muddatini va nogironlik xavfini kamaytiradi.
Keywords: tug‘ma o‘pka nuqsonlari; PRTL; o‘pka gipoplaziyasi; bronxoektaziya; kistoz gipoplaziya; VATS; a’zoni saqlovchi operatsiyalar; bronxlarni plombirovka qilish