BOLALARDA YOPISHQOQLIKNI TASHXISLASH VA DAVOLASHGA KOMPLEKS YONDASHUV (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2024)
Yopishish kasalligi qorin bo'shlig'i organlari orasidagi biriktiruvchi to'qimalardan birlashmalar (iplar va bitishmalar) hosil bo'lishi bilan tavsiflanadi. Yopishqoqlik ichki organlarning ishlashini buzadi, og'riq va noqulaylik tug'diradi, shuningdek asoratlarni keltirib chiqarishi mumkin: surunkali og'riq sindromi, ichak tutilishi va kelajakda qizlar hatto bepushtlikdir. Ko'pgina hollarda yopishqoqlik qorin bo'shlig'idagi yallig'lanish jarayoni yoki jarrohlik davolashdan keyin hosil bo'ladi.