BOLALARDA JIGAR ECHINOKOKKOZINI TASHXISLASHDA ULTRATOVUSH TEKSHIRUVINING ROLI (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2024)
Echinokokk kasalligi-bu jigarda turli o'lchamdagi bitta va bir nechta kist shakllanishining rivojlanishi bilan kechadigan parazitar kasallik. So'nggi o'n yilliklarda O'zbekistonda jigar echinokokkozining paydo bo'lish chastotasini ko'paytirish tendentsiyasi davom etmoqda, bu lezyonning kengligi va uzoq muddatli surunkali kurs bilan tavsiflanadi. Ushbu kasallikni rivojlanishning dastlabki bosqichlarida aniqlash aniq klinik alomatlar va bemorning shikoyatlari yo'qligi sababli qiyin ko'rinadi. Ko'pincha bemorlar kist sezilarli darajada kattalashganda yoki uning asoratlari belgilari mavjud bo'lganda tibbiy yordamga murojaat qilishadi, bu ko'p hollarda ultratovush tekshiruvi bilan aniqlanadi.