BOLALARDA JIGAR ECHINOKOKKOZINI MURAKKAB PERITONITNI DAVOLASH BO'YICHA TAJRIBAMIZ (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2024)
Jigarning gidatid echinokokkozi odamlarda keng tarqalgan parazitar kasallik bo'lib, bolalik davrida kattalarga qaraganda ancha og'ir. Kasallik davrida turli xil asoratlarning rivojlanishi mumkin, ular orasida bemorning ahvolining og'irligini aniqlaydigan peritonit va anafilaktik shok rivojlanishi bilan jigar kistasi devorining yorilishi muhim o'rin tutadi. Rivojlangan jiddiy asorat tayyorgarlik, yumshoq jarrohlik davolash, operatsiyadan keyingi davolash va kasallikning qaytalanishini oldini olishga qaratilgan oqilona davolash taktikasiga rioya qilishni talab qiladi.