BOLALARDA UMUMIY O'T YO'LINING KISTIK O'ZGARISHI: JARROHLIK USULINI TANLASH (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2024)
Umumiy o't yo'llari kistasi (CFRP) – bolalik jarrohligida uchraydigan kam uchraydigan patologiya. Safro yo'llarining tug'ma kengayishi ularning obstruktsiyasiga olib keladi, bu o't yo'llarining barcha yaxshi kasalliklarining taxminan 1% ni tashkil qiladi. Uning tarqalishi Osiyo mamlakatlarida asosiy tarqalishi bilan tirik tug'ilgan 15000 kishiga 1 ta holat. KOJP bilan og'rigan bolalar orasida 40% qizlardir. Bundan tashqari, kasallik ko'pincha Sharqiy mamlakatlarda (1000 aholiga 1), kamroq Evropada (100000 kishiga 1) va Amerikada (150 kishiga 1) uchraydi