Amaliy tibbiyotning zamonaviy ma'lumotlariga asoslangan mikoplazma pnevmoniyasining epidemiologik va etiopatogenetik xususiyatlari (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2024)
Xulosa: ushbu maqolada hozirgi bosqichda, ayniqsa jahon tibbiyot amaliyotida COVID-19 pandemiyasidan oldin va keyin bolalarda Mycoplasma pneumoniae infektsiyasining tarqalishi va klinik xususiyatlari ko'rib chiqiladi.Tadqiqot natijalari: Mycoplasma pneumoniae, bu barcha pnevmoniya holatlarining 8-25% ni tashkil qiladi. Bugungi kunga qadar mikoplazmalarning 100 dan ortiq turlari ma'lum, faqat 14 tur odamlardan ajratilgan. Mycoplasma pneumoniae nafas yo'llari infektsiyalarining keng tarqalgan sababidir, jamoa tomonidan olingan pnevmoniya kasallik bilan bog'liq asosiy yukdir. Mycoplasma pneumoniae (MP) sabab bo'lgan refrakter pnevmoniyaning tarqalishi ortib bormoqda. Biroq, bu mikroorganizm epidemiyalar paytida umumiy populyatsiyada jamoaviy bakterial pnevmoniyaning 20 dan 40% gacha olib kelishi mumkin va yopiq populyatsiyalarda bu ko'rsatkich 70% ga etadi. M. pneumoniae kattalar va bolalarda mos ravishda 10,1% va 17,6% jamoaviy pnevmoniya holatlarida atipik pnevmoniyaga olib kelishi mumkin. So'nggi paytlarda COVID-19 pandemiyasi tufayli MP infektsiyasi holatlari sezilarli darajada kamaydi, ammo koviddan keyingi davrda turli xil antibiotiklarga chidamli Mycoplasma pneumoniae epidemiyasi qayd etildi.Xulosa: COVID-19 pandemiyasi butun dunyo bo'ylab nafas olish patogenlari aylanishining o'zgarishiga olib keldi. COVID-19 ga javoban nofarmakologik aralashuvlar boshqa nafas olish viruslari, shuningdek, COVID-19 yuqishiga profilaktik ta'sir ko'rsatdi. 2023 yil yanvar-noyabr oylarida O'zbekistonda ham bolalar va o'smirlar orasida mikoplazma infektsiyasining yuqori tarqalishi kuzatildi.
Keywords: oliy tibbiy ma'lumot; pedagogik texnologiyalar; kompetentsiya yondashuvi; simulyatsiya bo'yicha trening