Laboratoriya buyrak parametrlarining parvarishning dastlabki bosqichlarida bolalarda kritik holatlarning natijalarini bashorat qilishdagi roli (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2024)
Xulosa: ushbu maqola buyrak laboratoriya parametrlarining holatini integral baholashdagi rolini aniqlashga va shoshilinch tibbiy yordamning kasalxonadan oldingi bosqichida og'ir ahvolda bo'lgan bolalarning natijalarini bashorat qilishga bag'ishlangan.Tadqiqot materiallari va usullari: 895 bolalarning tibbiy tarixidan olingan ma'lumotlar retrospektiv ravishda o'rganildi va 143 yoshdan 12 yoshgacha bo'lgan 18 yoshgacha bo'lgan bolalar ToshPTI klinikasining nicuda somatik patologiyasi va hayotiy muhim organ funktsiyalarining etishmasligi bilan tanlab olindi, ular tez yordam mashinasi orqali qabul qilindi Toshkent shahri liniyasi.Tadqiqot natijalari: diagnostika samaradorligini aniqlash uchun statsionar sharoitda ishlatiladigan o'zgaruvchan o'lchovlarni statistik tahlil qilish asosida kasalxonaga yotqizish bosqichida foydalanish uchun ishlab chiqilgan MMODS shkalasi o'zgaruvchilarining statistik parametrlari bo'yicha qiyosiy tahlil o'tkazildi. Siydikda karbamid, soatlik diurez darajasi va shaklli elementlarning (leykotsitlar va eritrotsitlar) mavjudligi ko'rsatkichlari statistik tahlilda ijobiy natija bermaganligi va ular zo'ravonlikni baholash va natijalarni bashorat qilish nuqtai nazaridan kamroq ma'lumotga ega ekanligi aniqlandi. sarum kreatinin va qondagi natriy darajasining ko'rsatkichlari kamroq zo'ravonlikni baholash va natijalarni bashorat qilish nuqtai nazaridan ma'lumot beradi va ular vaziyatning og'irligini baholash va bolalardagi natijalarni bashorat qilish uchun ishlatilishi mumkin.Xulosa: karbamid darajasi, soatlik diurez va siydikda shaklli elementlarning mavjudligi zo'ravonlikni baholash va natijalarni bashorat qilish nuqtai nazaridan kamroq ma'lumotga ega. Sarum kreatinin va qondagi natriy miqdori zo'ravonlikni baholash va natijalarni bashorat qilish nuqtai nazaridan kamroq ma'lumotga ega va ular kasallikning og'irligini baholash va bolalardagi natijalarni bashorat qilish uchun ishlatilishi mumkin.
Keywords: muhim shartlar; masshtab; karbamid; soatlik diurez; leykotsit; eritrosit; vaziyatni baholash; integral shkalalarning o'zgaruvchilari; natija; prognoz