Izolyatsiya qilingan, ko'p va kombinatsiyalangan jarohatlardan bolalar o'limini tahlil qilish (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2024)
Xulosa: ko'p va kombinatsiyalangan jarohatlar bilan zarba 40 dan 96% gacha rivojlanadi va bolalarda politravma uchun o'lim darajasi 16-22% gacha yuqori bo'lib qolmoqda. Tadqiqot materiallari va usullari: politravma bilan og'rigan bolalarda o'lim sabablarini klinik va anatomik tekshirish aspektida biz Respublika shoshilinch tibbiy yordam ilmiy markazida (RNCEMP) davolangan ko'p va kombinatsiyalangan shikastlangan 284 bemorning so'nggi 8 yil ichida (2015-2023) tibbiy tarixini tahlil qildik.Tadqiqot natijalari: politravma bilan og'rigan bolada shoshilinch jarrohlik-bu yuqori darajadagi operatsion xavfga ega aralashuv. Jarrohlik paytida va undan keyin faol ANTIshok terapiyasini o'tkazish jabrlanganlarga operatsiyalarni muvaffaqiyatli bajarishga imkon beradi. Operatsiya traxeya intubatsiyasi va etarli o'pka ventilyatsiyasi bilan zamonaviy behushlikni talab qiladiso'nggi 4 yil ichida ushbu chora-tadbirlar majmuasini amalga oshirish politravmali bolalar o'limining 8,9% gacha kamayishiga olib keldi.Xulosa: bolalarda o'limga olib kelgan jarohatlar orasida transport travmasi ustunlik qiladi. Yo'l-transport jarohatlarining asosiy xususiyati kombinatsiyalangan jarohatlarning yuqori ulushidir. Kasalxonadan oldingi bosqichda parvarish qilishning tabiati va hajmi, tashish vaqti va usuli, klinikada tibbiy tadbirlarning o'z vaqtida va sifati, ya'ni travmatologik intensiv terapiya xizmatini tashkil etish shikastlanish natijasini belgilaydi.
Keywords: kritik zarba holatlari; masshtab; davlat bahosi; integral baholash; integral shkalalarning o'zgaruvchilari; natija; prognozlash