BOLALARDA O'TKIR BUYRAK SHIKASTLANISHI BILAN NAFAS OLISH TEZLIGINING SIRKADIYALIK RITMINING BUZILISHI XUSUSIYATLARI (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Hatto eng zamonaviy nafas olishni qo'llab-quvvatlovchi vositalar ham og'ir yuqumli va yallig'lanish stressi sharoitida va o'tkir buyrak shikastlanishi (aki) bo'lgan bolalarda buyrakni zararsizlantirish funktsiyasi bo'lmagan taqdirda nafas olish tizimining funktsional tebranishlarini etarli darajada qoplay olmaydi. Bemorlarning ushbu guruhidagi nafas olish tezligining sirkadiyalik ritmining buzilishi (BH) kam o'rganilgan, ammo klinik jihatdan ahamiyatli hodisadir.
Keywords: o'tkir buyrak shikastlanishi; sirkadiyalik ritm; nafas olish tezligi; bolalar; peritoneal dializ; gemodializ; nafas olishni qo'llab-quvvatlash; ko'p a'zolar etishmovchiligi; intensiv terapiya; yosh xususiyatlari