STEROIDGA SEZGIR NEFROTIK SINDROMDA RITUKSIMABNING SAMARADORLIGI (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Steroidga sezgir nefrotik sindrom (SSNS) va steroidga chidamli nefrotik sindrom (SRNS) bolalar hayot sifati uchun muhim klinik ahamiyatga ega. SSNSda kasallik tez-tez qaytalanadi, SRNSda esa surunkali kechish va buyrak yetishmovchiligi xavfi yuqori. Davolashda turli immunosupressiv vositalar qo‘llaniladi, biroq 10–20% hollarda ular yetarli samara bermaydi. Bunday hollarda rituksimab (RTX) kabi monoklonal antitela vositalariga ehtiyoj tug‘iladi.
Keywords: steroidga sezgir nefrotik sindrom; rituksimab; immunosupressiv terapiya; remissiya; bolalar; monoklonal antitela