BOLALARDA O‘TKIR BITISHMALI ICHAK TUTILISHI: TASHXIS, DAVOLASH VA PROFILAKTIKA USULLARI (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
O‘tkir bitishmali ichak tutilishi (BİT) bolalar orasida qorindagi operatsiyalardan keyingi jiddiy asorat sifatida uchrab turadi. Uning rivojlanish sabablari orasida o'tkir appenditsit, ichak teshilishi, rivojlanish anomaliyalari asosiy o‘rin tutadi. Kasallik qorin parda va ichaklar o‘rtasida bitishmalar hosil bo‘lishi bilan bog‘liq bo‘lib, bu ichak o‘tkazuvchanligining buzilishiga olib keladi. Tashxis qo‘yishda qiyinchiliklar mavjud bo‘lib, Davolashning samarali usullarini ishlab chiqish dolzarb hisoblanadi.
Keywords: bitishmali ichak tutilishi; bolalar; kech tashxis; konservativ davo; laparoskopik jarrohlik; ichak bitishmalari