ERTA YOSHLI BOLALARDA SIYDIK-TOSH KASALLIGINING ETIOLOGIK OMILLARI (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
So‘nggi yillarda erta yoshli bolalarda siydik-tosh kasalligi (STK) uchrash chastotasi ortib bormoqda. Ushbu yosh guruhida kasallik umumiy STKning 20% ini tashkil qiladi. Erta yoshda kasallik o‘ziga xos klinik kechish va turli asoratlar bilan tavsiflanadi. Etiologik omillarni aniqlash va tahlil asosida profilaktika tadbirlarini ishlab chiqish dolzarb ahamiyatga ega.
Keywords: siydik-tosh kasalligi; erta yosh; etiologik omillar; metabolik buzilish; giperkalsiuriya; urologik anomaliya