VPS BO‘LGAN BOLALARDA YURAK JARROHLIK AMALIYOTLARIDA INTRAOPERATSION DEXMEDETOMIDIN QO‘LLANILISHI (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Tug‘ma yurak nuqsonlari (VPS) bolalarda barcha tug‘ma anomaliyalar orasida eng ko‘p uchraydigan patologiyalar bo‘lib, bolalar o‘limining asosiy sabablaridan biri hisoblanadi. Zamonaviy diagnostika va jarrohlik tuzatish usullari VPS bo‘lgan bolalarning tirik qolish darajasini sezilarli darajada oshirdi. Shu munosabat bilan, kichik yoshdagi bolalarda ochiq yurak operatsiyalarida anesteziologik ta’minotni optimallashtirish alohida ahamiyat kasb etadi. Anesteziyaning istiqbolli komponentlaridan biri — bu deksmedetomidin bo‘lib, u selektiv α2-agonist bo‘lib, sedativ, analgetik va simpatolitik ta’sirga ega.
Keywords: tug‘ma yurak nuqsonlari; bolalar; kardiokirurgiya; deksmedetomidin; umumiy anesteziya; sun’iy qon aylanishi