BOLALARDA BOSH MIYA BIRLAMCHI O‘SMALARI BO‘YICHA KRANIOTOMIYALAR PAYTIDA KO‘RUVIY NERV DIAMETRINI BAHOLASH ASOSIDA MANNITOLNI MAQSADLI QO‘LLASH: PROSPEKTIV TAQQOSLOVCHI TADQIQOT (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Bosh miyaning birlamchi o‘smalari bo‘lgan bolalarda ko‘pincha intrakranial bosim (ICHB) oshishi kuzatiladi, bu esa shoshilinch dekompressiyani talab qiladi. Mannitol ICHBni kamaytirish uchun qo‘llaniladi, biroq uning kiritilish vaqti (kraniotomiyadan oldin yoki keyin) hanuzgacha bahsli masala bo‘lib qolmoqda. Ko‘ruv nervi qobig‘i diametrini (KNQD) UTT yordamida baholash ICHBni aniqlashning noinvaziv usuli hisoblanadi va mannitolni kiritish vaqtini asoslashda qo‘llanilishi mumkin.
Keywords: mannitol; intrakranial bosim; ko‘ruv nervi qobig‘i diametri; kraniotomiya; bolalar; bosh miya o‘smalari