BOLALARDA NEKROTIZIRLOVCHI ENTEROKOLITNING KECHKI OPERATSIYADAN KEYINGI ASORATLARI VA ULARNING OLDINI OLISH CHORALARI (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Nekrotizirlovchi enterokolit (NEK) — bu yangi tug‘ilgan, ayniqsa muddatidan oldin tug‘ilgan chaqaloqlarda eng og‘ir va tez-tez uchraydigan ovqat hazm qilish tizimi (OHT) kasalliklaridan biridir. Kasallik aniqlanishining chastotasi har 1000 tirik tug‘ilgan chaqaloqqa 1–5 holatni tashkil etadi, ularning 80–90 foizini muddatidan oldin tug‘ilgan va tug‘ilish paytida tana vazni past bo‘lgan (
Keywords: nekrotizirlovchi enterokolit; muddatidan oldin tug‘ilgan bolalar; jarrohlik asoratlari; operatsiyadan keyingi natijalar; ichak stenozi; reabilitatsiya