PEDIATRIK BEMORDA SIYDIK NAYI UZUNLIGINI LAPAROSKOPIK USULDA CHUVALCHANGSIMON O’SIMTA (APPENDIKS) BILAN UZAYTIRISH (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Pediatrik bemorlarda siydik nayi nuqsonlarini operativ davolash, ayniqsa, qaytalangan obstruksiya va siydik nayi uzunligining yetishmovchiligi mavjud bo‘lgan hollarda o’ziga xos qiyinchilik tug’diradi. Ushbu tadqiqotda chuvalchangsimon o’simta (appendiks) yordamida siydik nayi rekonstruksiyasi amalga oshirilgan hamda ushbu usulning samaradorligi va qo‘llash imkoniyati ko‘rsatib berildi.
Keywords: siydik nayi; appendiks; laparoskopiya; rekonstruktiv jarrohlik; pediatriya