Bolalar milliy tibbiyot markazida davolangan surunkali yiringli o‘rta otit bilan og‘rigan bemorlarning umumiy xarakteristikasi (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Maqsad. Bolalarda surunkali attik-antral yiringli o‘rta otitni jarrohlik amaliyotiga tayyorlashdagi muhim jixatlarni o‘rganib chiqish, davolashni sifatini oshirish va jarrohlik amaliyotidan keyingi asoratlarini kamaytirish.Materiallar va usullar. BMTM ning LOR bo‘limida 2021- 2022-yillar davomida, surunkali yiringli o‘rta otit tashhisi bilan 155 ta bemor bolalar statsionar davolanib chiqdi. Shulardan 92 ta bemorni bizning tekshiruv, klinik taqqoslash va prospektiv kuzatuvlar o‘tkazish maqsadida tanlab olindi.Natijalar. Tekshiruvdagi bemorlarning xar bir o‘g‘il bolaga 1,8 ta kasallik aniqlangan bo‘lsa, qiz bolalarda bu ko‘rsatkich 1,9 ni, o‘rtacha bu ko‘rsatkich barcha tekshiruvdagi bemorlarda esa 1,86 ni tashkil qildi.Xulosa. SYO‘O bilan og’rigan bemorlar bir yilda ikki va undan ko‘p marotoba qaytalanishi aniqlandi, bu esa bemorning ahvolini yomonlashuviga va ayniqsa eshitish qobiliyatini pasayishiga olib keladi. Surunkali yiringli o‘rta otit bilan kasallangan bemorlarni jarroxlik yo‘l bilan davolanish samarasini oshirish uchun, barcha salbiy ta’sir ko‘rsatadigan omillarni bartaraf etish maqsadga muoffiqdir.
Keywords: surunkali yiringli o‘rta otit; timpanoplastika