Miya falajiga chalingan bolalarda refraktiv ambliyopiyani tashxislash va davolash xususiyatlari (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Maqsad. Miya falaji (miya yarim palsi) bo'lgan bolalarda refraktsion ambliyopiya kursining klinik va funktsional xususiyatlarini aniqlash va an'anaviy va moslashtirilgan terapiya usullarini birlashtirgan kompleks of-talmologik tuzatish samaradorligini baholash.Materiallar va usullar. Istiqbolli klinik sinovda 3 yoshdan 12 yoshgacha bo'lgan miya yarim palsi tashxisi qo'yilgan va refraktiv ambliyopiya tashxisi qo'yilgan 39 bola (78 ko'z) ishtirok etdi. Vizual buzilishlarni tashxislash vosita va kognitiv buzilishlar tufayli kelib chiqadigan cheklovlarni hisobga olgan holda moslashtirilgan usullar yordamida amalga oshirildi. Davolash individual tanlangan optik tuzatish, OK-Kluziya, apparat texnikasi (ambliotron), shuningdek, nutq terapiyasi va psixologik yordamni o'z ichiga olgan.Natijalar. Natijalar shuni ko'rsatdiki, olti oylik terapiya kursidan so'ng ko'rish keskinligi (0,31 dan 0,47; p
Keywords: miya falaji; refraktsion ambliyopiya; ko'rish funktsiyasi; oftalmik reabilitatsiya